Ταξιδιωτικές συμβουλές

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Αίγινα υπάρχουν μερικές συμβουλές που σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε, αν θέλετε να απολαύσετε τα μυστικά της Αίγινας σαν ντόπιοι.

Μην χάσετε:

  • για να φάτε το φρέσκο φιστίκι, ακριβώς από το δέντρο στα τέλη Αυγούστου.
  • να δοκιμάσετε ΚΑΤΣΟΥΛΕΣ (ψάρι), τηγανισμένες σε βούτυρο … αυτό το νόστιμο ψάρι μπορείτε να βρείτε μόνο σε πολύ λίγες θάλασσες, καθώς και στη θάλασσα γύρω από την Αίγινα.
  • να επισκεφθείτε το φεστιβάλ «Φιστίκι Φεστ» στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο.
  • να κάνετε μια περιήγηση & μπάνιο στο νησί Μονή μεσοβδόμαδα (Σαββατοκύριακα έχει πολυκοσμία) και να ταίσετε ποπ κορν και φέτες ψωμιού που θα φέρετε μαζί σας, τα άγρια ελάφια και παγώνια στην παραλία.
  • να δοκιμάσετε το «Παγωτό Φιστίκι» (κοκτέιλ απο συνδυασμό επωνύμων ποτών) στο Barracuda Beach Bar.
  • να επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και την καλά κρυμένη στα βουνά, Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας για να θαυμάσετε το τοπίο και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • να δείτε τις εκδηλώσεις του Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.
  • να αγοράσετε ένα παραδοσιακό κανάτι, διακοσμημένο με το λουλούδι (αυτά τα χειροποίητα κανάτια που κρατούσαν το νερό δροσερό για τους κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα).
  • να παρακολουθήσετε μία από τις τελευταίες ταινίες-επιτυχίες σε ένα παραδοσιακό θερινό σινεμά.
  • να παίξετε beach volley ΜΕΣΑ στη θάλασσα, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, μπροστά από Barracuda bar.
  • να απολάυσετε την πανσέληνο στην Αγία Μαρίνα και το ηλιοβασίλεμα στην Αίγινα.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

Ο Ναός της Αφαίας ή Αφαία βρίσκεται μέσα σε ένα ιερό συγκρότημα αφιερωμένο στη θεά της Αφαίας. Βρίσκεται σε μιά κορυφή 160 μ., στην ανατολική πλευρά του νησιού, περίπου 13 χλμ. ανατολικά οδικώς από το κεντρικό λιμάνι, δίπλα στην Αγία Μαρίνα ένα μικρό χωριό καλοκαιρινών διακοπών. Το ιερό βρίσκεται 29,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά τηςΑκρόπολης των Αθηνών, η οποία είναι ορατή μια καθαρή ημέρα.

Η Αφαία was a ελληνική θεά who was worshipped exclusively at this sanctuary. Ο μύθος λέει ότι Αφαία ήταν το όνομα μιάς Κρητικιάς νέας αξεπέραστης ομορφιάς. Μετά την διαφυγή της από εναν ανεπιθύμητη γάμο στην Κρήτη, διασώθηκε από έναν ψαρά από την Αίγινα. Σαν πληρωμή για αυτό της πρότεινε ακόμη έναν ανεπιθύμητη γάμο. Σαν πληρωμή για αυτό της πρότεινε ακόμη έναν ανεπιθύμητη γάμο. Έτσι, η Αφαία έτρεξε έξω από Αγία Μαρίνα προς την κορυφή του βουνού όπου εξαφανίστηκε στην τρέχουσα τοποθεσία του ναού, όπου λέγεται ότι ο ψαράς δημιούργησε ένα ιερό πιστεύοντας ότι η Αφαία εχει απαχθεί από τους θεούς.

. Ο Ναός είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο μέρος με μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ομορφιάς. Το φως του ήλιου αντανακλά στα αρχαία και δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιαστεί από την αίσθηση που μένει στον επισκέπτη στο πέρασμα του χρόνου. Ποιο εντυπωσιακό δε, είναι οτι ο ναός βρίσκεται σε ίση απόσταση από την Ακρόπολη των Αθηνών και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Αυτά τα τρία μεγάλα και θαυμάσια Ναοί σχηματίζουν ένα τρίγωνο ανάμεσα στη Βόρεια, Ανατολική και Νότια.

Ο σωζόμενος ναός του 500 π.Χ. χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ναού ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά το 510 π.Χ. Τα στοιχεία αυτού του ναού καταστράφηκε θάφτηκαν στο μπάζωμα για την επίπεδη ταράτσα του μεταγενέστερου ναού και έτσι είναι καλά διατηρημένα. Άφθονα ίχνη της βαφής παραμένουν σε πολλά από αυτά τα θαμμένα απομεινάρια. Ίσως να υπήρξε άλλος ναός του 7ου αιώνα π.Χ., που βρίσκεται επίσης στον ίδιο χώρο, αλλά πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρότερος και απλούστερος όσον αφορά τόσο το σχεδιασμό και την εκτέλεση Σημαντικές ποσότητες αγαλμάτων Ύστερης Εποχής του Χαλκού έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου αναλογικά μεγάλου αριθμού γυναικείων ειδωλίων, αναφέροντας – ίσως – ότι η λατρεία στο χώρο ήταν συνεχής από τον 14ο αιώνα π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει μιαΜινωική σύνδεση για τη λατρεία . Ο νεώτερος ναός είναι ένα ασυνήθιστο σχέδιο και είναι επίσης σημαντικός για τα γλυπτά των αετωμάτων του, τα οποία πιστεύεται ότι απεικονίζουν την αλλαγή από την αρχαϊκή στην πρώιμη κλασική τεχνική. Αυτά τα γλυπτά εκτίθενται στηΓλυπτοθήκητου Μονάχου, με μια σειρά από κομμάτια που βρίσκονται στα μουσεία στην Αίγινα και στον ίδιο τον Ναό.