Αίγινα

Η Αίγινα, είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας και βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο

Η Αίγινα, είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας και βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, 17 μίλια (27 χιλιόμετρα) από την Αθήνα. Η παράδοση αντλεί το όνομά της από την Αίγινα τη μητέρα του ήρωα Αιακού, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί και έγινε ο βασιλιάς της.
Κατά τους αρχαίους χρόνους η Αίγινα ήταν αντίπαλος της Αθήνας, της μεγάλης ναυτικής δύναμης της εποχής.

Η Αίγινα έχει περίπου τριγωνικό σχήμα, 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) από τα ανατολικά προς τα δυτικά και 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από βορρά προς νότο, με έκταση περίπου 87 χιλιόμετρα (34 τετραγωνικά μίλια).

Ένα σβησμένο ηφαίστειο αποτελεί τα δύο τρίτα της Αίγινας. Η βόρεια και η δυτική πλευρά αποτελούνται από πετρώδεις αλλά εύφορες πεδιάδες, οι οποίες είναι καλλιεργημένες και παράγουν πλούσια σιτηρά, με λίγο βαμβάκι, αμπέλια, αμύγδαλα, ελιές και σύκα, αλλά η πιο χαρακτηριστική καλλιέργεια της Αίγινας σήμερα (δεκαετία 2000) είναι το φιστίκι.

Από οικονομική άποψη, η σπογγαλιεία είχε αξιοσημείωτη σημασία στις αρχές του αιώνα. Το νότιο ηφαιστειακό τμήμα του νησιού είναι τραχύ και ορεινό, και σε μεγάλο βαθμό άγονο. Υψηλότερη κορφή του νησιού, είναι το κωνικό βουνό Όρος (531 μ.) στα νότια, και η κορυφογραμμή εκτείνεται προς βορρά με τα στενά εύφορες κοιλάδες και στις δύο πλευρές.

Οι παραλίες είναι επίσης ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Καλύτερη παραλία στο νησί, είναι αμμώδης παραλία της Αγίας Μαρίνας βραβευμένη με Γαλάζια σημαία για τα τελευταία εφτά χρόνια.
Ιπτάμενα Δελφίνια και πλοία μεταφέρουν επιβάτες από τον Πειραιά στην Αίγινα ή την Αγία Μαρίνα σχεδόν κάθε ώρα. Το συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου μία ώρα, με τις τιμές των εισιτηρίων για τους ενήλικες μεταξύ 10-15 ευρώ. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από την πόλη της Αίγινας (+30 22970 22787) για προορισμούς σε όλο το νησί όπως την Αγία Μαρίνα.
Οι Πόρτες είναι ένα ψαροχώρι στην ανατολική ακτή – η Πέρδικα είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι γεμάτο ψαροταβέρνες και εστιατόρια που βρίσκεται στα νότια του νησιού.